Header afbeelding vervolg tekstpagina's
  •  
  • Home
  • Corona en angst, rouw en verlies

 

Corona en angst

Kinderen merken hoe volwassenen ongerust over iets praten dat wel erg moet zijn, omdat het overal gonst: via de televisie die aanstaat, via de iPad, via telefoon- of live gesprekken van volwassenen onderling. Wanneer kinderen schrikken of ongerust zijn, kijken zij naar het gezicht van een vertrouwde volwassene. Wat dat gezicht uitstraalt, bepaalt of het kind angstig blijft of gerustgesteld wordt. Geef een kind de kans om hun zorgen te uiten over Corona, de wereld, de mensen die je lief zijn en jezelf, luister naar hen en neem ze serieus.

Hoe praat je met jonge kinderen over het Coronavirus, lees hier verder voor tips

Download tips hoe om te gaan met kinderen en jongeren in 'Corona-tijd'

Rouw en Verlies

Leerlingen kunnen op allerlei mogelijke manieren te maken krijgen met rouw en verdriet; het niet kunnen zien van dierbaren als opa of oma, vriendjes, geen knuffel mogen geven, het ziek worden van iemand in je naaste omgeving, overlijden van iemand die je kent etc. Hoe hiermee om te gaan is in tijden van Corona lastiger, aangezien je er niet fysiek kunt zijn en op een andere manier contact hebt.

Wat kun je als school aan ondersteuning bieden voor leerlingen en ouders? Hoe zorg je dat er plek is voor dit verdriet? Wat kun je op afstand betekenen en organiseren? Welke mogelijkheden kun je thuis creëren? Voor kinderen is een vertrouwde volwassene die beschikbaar is, zorgt voor (zoveel mogelijk) de vaste structuur en antwoord geeft op vragen, heel belangrijk. Het helpt om kinderen op een passende manier te begeleiden als je weet hoe een kind op verschillende leeftijden omgaat met rouw en verdriet. Wat begrijpen ze al? Hoe beleven ze het? Wat hebben ze nodig? Vaak moet je een aanpak op maat maken, dus neem vooral contact op. We helpen je graag verder.

Wil je meer informatie over omgaan met verlies, lees dan verder of over kinderen betrekken bij overlijden in 'Corona-tijd'.

Video R. Fiddelaars: Hoe omgaan met rouw en trauma in coronatijd voor volwassenen, leerlingen en gezinnen.