Header afbeelding vervolg tekstpagina's
  •  
  • Home
  • Een hart onder de riem voor het Onderwijs

Hoe hoog zit jij in je spanning?

Het onderwijs is ineens zo anders dan dat we drie weken geleden gedacht hadden. Met elkaar hopen we dat we weer snel de leerlingen van onze school mogen begroeten bij de deur. Maar na de boodschap van afgelopen maandag 23 maart, van de minister, lijkt het er op dat we nog langer thuisonderwijs zullen moeten geven. Hou houden we dit vol, hoe houden we de moed erin? Dat is best een hele klus. En er zullen echt momenten zijn dat we ons daar toe moeten zetten. Dat geldt wanneer we het over voor mensen die voor de klas staan hebben, even hard als voor hun leerlingen. Maar ook voor de mensen daarom heen. De IB er de orthopedagoog, de teamleiders, de conciërges, de directies en besturen. Het raakt ons allemaal. Het doet iets met ons allemaal.

Het is onze opdracht om de moed er in te houden. Helemaal als je, zoals wij, met kinderen en jongeren werkt. We hebben onze jongeren en kinderen te vertellen dat er hoop is, ook als je via de computer les geeft aan kinderen. Juist nu is dat wat de leerlingen vragen van ons.

Hoe doe je dat dan? En hoe zit het dan met je eigen vragen en angsten? Hoe houd je als leerkracht, IB er en andere betrokkenen in de school, de moed er in? Want ook jij hebt je vragen. Ook jij hebt wellicht veel ballen hoog te houden. Ook heb jij hebt misschien zorgen over kinderen of jongeren die in je groep zitten. Lukt het je om ’s avonds de boel de boel te laten en ergens je rust weer te vinden? En ondertussen moet je ook je eigengezondheid en die van je naasten in de gaten houden.

Ondertussen krijg je misschien te horen dat collega’s ziek worden, ouders met corona, kinderen die bang zijn. En wat als……..

Het Expertisepunt wil ook voor jou er zijn. Wanneer je behoefte hebt aan een luisterend oor, een gesprek, even mee denken. Schroom niet en neem contact op.

Hoe kun jij voor jezelf zorgen in deze tijd van ballen hooghouden?

  • De app Headspace is een mindfulness app. Je kunt zelf selecteren hoe lang je een oefening wilt doen, bijvoorbeeld een paar minuten of wat langer (tot 10 minuten). Er wordt Engels gesproken, maar het is goed te volgen. Zorg ervoor dat je tijdens de oefeningen niet gestoord wordt.
  • Spreek thuis met je kinderen duidelijk af wanneer je even niet gestoord kunt/wilt worden. Je kunt dit visueel maken, bijvoorbeeld door een bepaalde ketting (o.i.d.) om te doen. Je kinderen weten dan; je moet proberen het nu even zelf op te lossen. Zeg dit ook als ze toch aanspraak op je doen.
  • Plan vaste momenten in om te bewegen. Dat kan sporten in de achtertuin zijn, hardlopen, wandelen, enz. Dit kun je doen met of zonder partner, met of zonder kinderen maar juist ook alleen. Creëer momenten in je agenda waarop je echt even “me-time” hebt.
  • Er zijn veel leuke podcasts om te luisteren wat voor veel mensen ontspannend kan zijn. Kies dan iets niet werk-gerelateerds. Leuke podcasts zijn bijvoorbeeld “Echt gebeurd”, “de Paulien Cornelisse Podcast”, “Bureau Sport Radio”, “De moord op Patrick”, “Zelfspotcast” en nog veel meer… Een makkelijke app om de podcasts mee te beluisteren is bijvoorbeeld Overcast (oranje icoontje met een zendmast erop).